Det är inte bara vilken sorts grönsaker eller frukter som man väljer som har betydelse utan också kvalitéen på de grönsaker och frukter som man använder som spelar roll för hur de påverkar vår hälsa. Bäst är naturligtvis att odla själv. Då vet man exakt hur grönsakerna och frukterna har växt och man kan vara säker på att de är fria från bekämpningsmedel och rester från konstgödsel om man odlar giftfritt. Visserligen går inte alla frukter och grönsaker att odla i Sverige men genom att köpa växthus kan man både förlänga odlingssäsongen och odla frukter och grönsaker som annars inte hade gått att odla i Sverige. Man kan t.ex. odla tomater, gurka, physalis, paprika, chili och mycket annat. De vanliga svenska växterna kan man också få mycket tidigare i växthuset t.ex. sallad, rädisa och jordgubbar. Och om man väljer att varmhålla kan man förlänga odlingssäsongen ytterligare.
När man ska välja växthus kan det vara bra att fundera över hur mycket plats i trädgården man har att avvara. Ofta vill man ha ett större efter några år, så om man har möjlighet kan det vara värt att satsa på ett stort redan från start. 12 – 14 kvadratmeter ger ett ordentligt tillskott av grönsaker till hushållet. Man kan också välja annorlunda växthus t.ex. ett sexkantigt om man tycker det är snyggare och då blir det som ett lusthus som man även kan sitta i och fika eller varför inte äta mat om kvällarna utomhus börjar bli lite kyliga. Det blir maximal hälsofrämjande effekt av växthuset eftersom det också ger njutning och livskvalité.