Bältros och TBE - vaccinera dig

Bältros är en smärtsam virussjukdom som orsakas av samma virus som orsakar vattkoppor, varicella-zoster-virus. Detta kan drabba dig om du sedan innan haft vattkoppor. Det eftersom att viruset i sig kan ligga kvar och aktiveras senare i livet. Ålder är en viktig faktor, då personer efter 50 har en ökad risk att drabbas.. Därför rekommenderas personer över 50 att vaccinera sig mot bältros för att minska risken för sjukdomen. Så minskar du risken för bältros med hjälp av vaccinering.

Även ett nedsatt immunförsvar ökar risken att drabbas av bältros samt även stress och trötthet kan öka risken att drabbas av bältros.

Att vaccinera sig är en effektiv metod för att minska risken för sjukdomen.

vad är TBE vaccinering och hur fungerar det? 

Vad är TBE?

Jag har redan varit inne en gång tidigare på detta med TBE, men det tål att upprepas. TBE, Tick-borne encephalitis, är en virussjukdom som sprids av fästingar. Sjukdomen kan orsaka encefalit, en inflammation i hjärnan, och kan leda till allvarliga hälsoproblem och i vissa fall dödsfall.

Har du mycket fästingar där du bor, så är det bra att vaccinera dig, så att du har ett bra skydd. Vad är TBE vaccinering och hur fungerar det? TBE-vaccinering är helt enkelt ett bra skydd mot TBE-infektion. Vaccinet i sig, det innehåller delar av viruset som utlöser kroppens immunsystem att skapa antikroppar mot TBE.

Ett fullständigt vaccinationsprogram består vanligtvis av tre doser av vaccinet, där den andra dosen ges en till tre månader efter den första dosen, och den tredje dosen ges inom 5 till 12 månader efter den andra dosen.

20 Mar 2023