Ont i foten, vad kan det bero på?

Att ha ont i foten, eller fötterna, det kan bero på en mängd olika saker. Det kan vara så enkelt som att du trampat på något, eller att du har trampat snett. Men det kan även vara annat så som hälsporre, plantarfasciit, hallux valgus, hälkuddesyndrom, en infektion eller en inflammation.

Om du har värk eller smärta i foten, eller under foten, så kan det vara bra att ta reda på orsaken bakom. En del upplever minskad smärta med hjälp av skoinlägg, eller hälkopp, eller andra hjälpmedel. På footio.se kan du hitta flera bra hjälpmedel för olika problem med fötterna. 

Olika orsaker till smärta i foten

Det kan som sagt finnas olika orsaker till att du har ont i foten, under foten, eller att det värker i den. Det handlar lite om var smärtan sitter vad det kan vara. Om det är så att det främst är i hälen, eller under hälen, så kan det vara hälsporre eller plantarfasciit.

En annan orsak att det kan vara smärta i foten är att du drabbats av hallux vallgus. Det är ett latinskt ord som betyder sned stortå och det är exakt vad det är. Byte av skor, skoinlägg med mera kan hjälpa men kräver operation vid extrema fall.

En annan sak som kan drabba hälen, det är hälkuddesyndrom. Då kan det vara bra med en hälkopp.

Skulle du uppleva att du har som en brännande smärkta i fotvalvet, samt det känns obekvämt, så kan det vara tecken på diabetes, men även kollapsade fotvalv. 

14 Jul 2022