Mår du bra?

Hur mår man om man mår bra? Det brukar vara svårt att svara på den frågan om man inte nyss har mått dåligt. Det brukar vara som man säger; "hälsan tiger still". Man vet inte vad man har haft tills man har förlorat det. Att vara "frisk" vet man hur det är först när man är sjuk, märkligt eller hur? Det är på samma sätt med välmåendet; man vet hur man mår när man mår bra, först efter att man har mått dåligt. Så hur mår man bra?

Många förknippar välmående med lycka

Vad innebär det att må bra? Är det endast då du känner att du är lycklig? Många förknippar dem med varandra, så behöver det inte vara, men ett är definitivt säkert; du mår bra när du är lycklig. Men det motsatta måste inte vara. Går det alltså att må bra trots att man är olycklig? Ja, det tror jag. Även om jobbet inte är på topp, eller den du längtar efter inte finns där du önskar hen att vara, eller om du håller på och skiljer dig, eller vad det nu kan vara som gör en olycklig, så är jag övertygad om att man kan må bra ändå.

Några ingredienser för att må bra

Vi mår inte endast som vi känner. Att känna lycka är en känsla, liksom att känna rädsla, kärlek, vara olycklig och så vidare. Att må bra är mer av ett tillstånd än en känsla. Må bra kan underlätta de gånger man känner att man är olycklig. Att må bra i sådana situationer hjälper en igenom svåra perioder i ens liv. Att må bra kan vara att ha balans mellan det man äter och den motion som du ägnar dig åt. Har du den balansen hjälper det enormt mycket när du inte känner dig bra, lycklig, trygg och så vidare. Det är som när kroppen blir sjuk; har du en bra grundkondition tar du dig igenom sjukdomsperioden bättre än om du inte har så bra kondition. Har du en bra balans mellan vikt och kost och motion tar du dig igenom perioder då du känner dig upp och ner. Att må bra blir du ett förhållningssätt igenom livet. Tänk att man faktiskt kan påverka det, det ger väl hopp, eller hur?

31 Aug 2017