Lär dig första hjälpen!

Vem som helst kan drabbas av hjärtproblem. Det händer inte bara gamla, pensionärer eller sjuka. Det värsta är att det kan hända vem som helst. Att vara beredd och veta vad man ska göra, borde egentligen vara en medborgerlig plikt med tanke på att ett hjärtstopp kan hända vem som helst. Många förväntar sig att någon "annan" ska göra det. Vem denna någon "annan" är, är det ingen som vet. Många tänker att den som är utbildad sjuksköterska eller läkare ska rädda människor som drabbats av akut hjärtstopp. Men det är inte självklart att någon med den utbildningen finns i närheten av den som plötsligt får hjärtstopp. Därför bör alla lära sig hjärt- och lungräddning.

Finns på nätet

Det kan vara bra att gå en hjärt- och lungräddningskurs. Första hjälpen kurs finns på nätet och ges av Hjärtgruppen. Där arbetar läkare som kan vidareförmedla kunskapen om hur man bäst ger första hjälpen till någon som har drabbats akut. Kunskap som du, om något skulle hända, kan omsätta i praktisk handling. Bara vetskapen om att du kan rädda någon ger en tillfredsställelse och självkänsla. att bli hjälpte på riktigt ifall något händer.

Första hjälpen mer än förband och plåster

Många har första hjälpen låda hemma, oftast med förband, alsolsprit och plåster. Men vad de flesta inte vet om är att har man gått en första hjälpen-kurs borde man även ha en hjärtstartare hemma så att man skulle kunna rädda livet på någon som drabbats av akut hjärtstopp, tills ambulansen är på plats. Särskilt i storstäderna är det viktigt att kunna ge hjälp direkt efter olyckan, eftersom man inte vet hur lång tid det kan ta innan ambulansen har kommit på plats. Gå en första hjälpen du med!

10 Aug 2017