Härligt kunna le

Blir man glad om man ler? Olika experter tror så, långt ifrån alla. Ett är i alla fall säkert. Du ler när du är glad. Och leenden smittar. Le mot din familj, mot dina vänner, mot okända på bussen eller spårvagnen. Min väninna berättade att hon "samlade" på leenden under en period i sitt liv då hon precis hade skilt sig och inte mådde så bra. För att må bättre, samlade hon alltså på leenden varje dag. Bra dagar kom hon upp i femtio leenden. 50! Gissa om hon mådde bra de dagarna. Det gällde att finnas och möta många människor, möta deras blick och smälla av ett riktigt leende, så att hon alldeles säkert fick ett leende tillbaka. När jag hörde om hennes samlande tyckte jag det lät som världens bästa samlande.

Le inte lätt med dåliga tänder

Att le med öppen mun kanske inte är så lätt alla gånger. Har man dåliga tänder, vill man säkert inte visa dem för mycket. Att grina så alla tänder syns är inte det roligaste om man har många lagningar, eller har missfärgade tänder. Missfärgning kan komma av en massa olika dryckes, eller tobaksvanor. Då kan man faktiskt bleka dem. Så kanske man vågar sig på ett vackert leende på nytt. Att vårda sina tänder är bra av många anledningar. Dels sänker du tandläkarräkningen genom att sköta om dem. Des slipper du en massa sjukdagar som du kanske annars måste spendera hemma med tandvärk och annat otrevligt.

Gå till tandläkare kan vara dyrt

Har du fobi för tandläkare är det ytterligare skäl att sköta om dem. Ju bättre du sköter om dem desto färre gånger behöver du gå till tandläkaren. Ibland räcker det inte med att borsta dem. Då kanske du behöver skölja extra med fluor, som även finns som sugtablett. Du bör rensa mellan tänderna med tandtråd och se till att dina tandkräm innehåller fluor.

28 Jul 2017