Detoxa stressen inom dig

Vi lever alla i en väldigt stressig tillvaro. Krav på att ständigt vara uppkopplade kan söndra vem som helst. Vi förväntas producera mera på jobbet, samtidigt som vi ska klara av att bilda familj, ta hand om barn och hushåll. För många kvinnor kan de kraven stjälpa den egna hälsan och välmåendet. Det ställs inte bara krav på en lyckad karriär, utan även en lyckad familjebild, ett vackert hem, en meningsfull fritid och så vidare. Ibland kan det vara svårt att hantera de olika förväntningarna. Alltför många är de som går in i "väggen", blir utbrända och blir deprimerade. Då gäller det att dra i handbromsen innan man har nått dit. Därför kommer vi här med några bra hälsotips på hur du kan "dra i handbromsen" och varva ner, minst en gång om dagen.

Stressa ner – säg nej

  • Säg nej. Börja planera dina dagar. Du måste inte alltid säga ja. Framför allt många kvinnor har lärt sig att inte säga nej. Men det är bra att säga nej, säga nej till övertid, säga nej till sin egen familj, säga nej till människor som vill ha något av dig. Ingen mår bra om du blir utbränd, särskilt inte du själv. Du får säga nej. Öva dig på det, redan nu. Säg nej!
  • Fundera över din livssituation. Hur bor du? Hur arbetar du? Vad vill du egentligen göra? Kan du göra det? Den som trivs med sitt jobb, brukar sällan bli utbränd, nämligen. Om det är någonting i ditt liv som skaver, finns det något som du kan göra för att ändra på det? Be om hjälp? Tveka inte att be om hjälp i fall du behöver det!
  • Finns det någon möjlighet att tänka annorlunda? Är du missnöjd, men inte vet varför? Kan du börja tänka på det du har, på något annat sätt? Kan du känna tacksamhet? Att känna tacksamhet är ett steg till att bli nöjd över det du har, och inte på det du INTE har.
  • Kan du bejaka dina känslor? Känner du dig tvingad att hela tiden tränga bort känslor i ditt liv? Vad skulle hända om du tog fram de känslorna? Känner du oro? Känner du dig nervös för något? Finns det en reell orsak till din oro, kanske du ska eliminera de riskerna? Om inte, varför inte gå i terapi för att komma till rätta med den oron?
  • Hitta ett sätt för dig att kunna koppla av – minst en gång om dagen. Blir du avslappnad av yoga, meditation, bön? Blir du avslappnad av att promenera ute? Skaffa en hund, de behöver alltid motion!
  • Berätta för dina vänner om att du känner dig stressad. Känner du att du inte kan det, kanske du ska prata med en psykolog om orsakerna till stressen. Hen kan säkert hjälpa dig att hantera den på ett konstruktivt sätt.

 

5 Nov 2017