Bort med kvalster gör dig sjuk

Det här vill du antagligen inte ha i din säng, eller i dina lakan när du lägger dig på kvällarna. Det är pyttesmå kvalster och bilden är förstorad 1:300000, så vi kan inte se dem med blotta ögat, men de finns där, och kan leda till allergier om vi vistas bland dem för mycket. De lägger sig i våra slemhinnor och då nyser vi tills de försvinner för tillfället ur våra näsor och ögon. De kan ge upphov till eksem, till irritation i ögon och halsar, de är helt enkelt ganska ovälkomna i våra hem. Så vad ska du göra för att bli av med dem? Här ger vi några städtips på hur du enkelt kan bli av med dem.

Damma av täcken, kuddar och lakan

1. Så snart som du har stigit upp kan du ta med täcke, kuddar och lakan och damma av dem utanför fönstret. På det sättet slipper du dem och kan bädda sängen efter det med rent samvete.

2. Byt lakan en gång i veckan. På det sättet blir det svårare för dem att få fäste och de saker som de lever på försvinner. De lever nämligen av oss; våra hudflagor. De trivs dessutom i fukt. Tvättar vi våra lakan en gång i veckan försvinner allt sådant som de gillar.

3. Dammsug varje vecka under din säng och undvik att ha mycket textilier i ditt sovrum. Tyvärr är det så snyggt med många kuddar och filtar i sovrummet, men just de kan bilda en grogrund för våra kvalster.

4. För dig om inte hinner bädda och lufta täcken och kuddar; låt bli att bädda sängen. Det är det bästa knepet för alla som har bråttom på dagarna. Det gör också att sängarna luftas och fukten från nattens sömn försvinner.

31 Oct 2017