Bästa presenten

Jag fyllde år för ett tag sedan och hade kalas för familjen och de gav mig den allra bästa presenten. Jag ska få åka till Göteborg en helg, bo på hotell, göra vaxning Göteborg och även massage Göteborg. Det är bokat vaxning på salong och massagen ska jag göra på hotellet jag bor på, då de har spa-avdelning med massage i Göteborg.  Jag ser fram emot detta så grymt mycket! Det blir lite senare i år, när det är ännu bättre väder. Perfekt för då kan man även gå på stan och sätta sig på uteserveringar.

Bjöd på massa gott

På mitt kalas så gick jag nog lite bananas, bjöd på en massa kakor samt att jag bakade en egen tårta faktiskt. Den var riktigt god. Det jag bakade var denna:

Tårtbottnar:

Ugn: 155 grader, varmluftsfunktion

Gräddningstid: 35-40 minuter

Det behövs en bakform 20 cm i diameter klädd med hög krage utav bakplåtspapper

70 g vetemjöl
200 g socker
90 g potatismjöl
4 st stora ägg
2 tsk vaniljsocker
1 1/2 tsk bakpulver
5-6 msk stark jordgubbssaft till att pensla bottnarna med

Limecurd:

150 g (1 3/4 dl) strösocker
saft från 3 1/2 st lime
skal från knappt 2 st lime (3/4 msk)
2 st stora ägg, vispade
45 g smör, saltat och rumsvarmt
1 1/2 msk maizena majsstärkelse
en nypa salt

Jordgubbsgrädde:

5 dl grädde
500 g jordgubbar
2 msk marsánpulver (sådan som rörs ut i kall vätska)
200 g philadelphia
2 tsk vaniljsocker
120 g (2 dl) florsocker

Dekoration:

ca 300 g jordgubbar

Beskrivning tårtbottnar:

Värm ugnen.

Smörj en bakform och klä den med en hög krage utav bakplåtspapper samt lägg en rundel av bakplåtspapper i botten. (Ett tips är att klistra samman kanterna på papperna med lite smör).

Vispa socker och ägg 6-7 minuter tills det är mycket luftigt.

Sikta samman torra ingredienser 2-3 gånger. Blanda försiktigt ner i omgångar med slickepott. Var noga så att inte smeten sjunker ihop!

Häll försiktigt i formen och grädda mitt i ugnen ca 35-40 minuter, tills stickan är torr.

Låt svalna 10 minuter i formen och låt kallna helt på galler.

Beskrivning limecurd:

Vispa äggen ett par minuter och ställ åt sidan.

Sjud upp limesaft, limeskal, socker och en nypa salt (låt det inte koka häftigt för då kan kurden få en lite metallisk smak).

Ta bort från värmen och vispa i äggen. Sätt kastrullen tillbaka på plattan och sjud under ständig vispning tills äggen tjocknat. Tänk på att inte ha på för hög värme då äggen koagulerar och krämen skär sig!

Lös upp 1 1/2 msk maizena tillsammans med lite av krämen i ett glas (se till så att maizenan är upplöst och inte klumpat sig när du häller ner den i kurden). Häll i kastrullen och sjud på låg värme några minuter tills blandningen tjocknat.

Klicka i smöret och smaka av.

Låt svalna innan du ställer i kylskåp ett par timmar innan användning.

Beskrivning jordgubbsgrädde:

Hacka 500 g jordgubbar i små bitar.

Vispa grädden hårt.

Rör samman Philadelphia, florsocker, vaniljsocker och marsánpulver till en slät, tjock smet. Tänk på att marsánpulver stelnar under några minuter, så fortsätt rör runt tills den fått fast konsistens. Vänd ner Philadelphian i grädden försiktigt med slickepott. Var lätt på handen så att inte grädden sjunker ihop! Vänd ner jordgubbarna och blanda försiktigt tills du fått en jämn och luftig grädde.

Montering:

Jämna till översta delen av tårtbottnen och skär den sedan i 3 lika tjocka delar.

Pensla den understa tårtbottnen med jordgubbssaft. Gör en yttre ring av jordgubbsgrädde och bred ut halva limecurden inuti. Bred ut knappt 1/4 av grädden över. Lägg över den mellersta tårtbottnen, pensla den med saft och upprepa proceduren ovan.

Pensla undersidan av den översta tårtbottnen med saft och lägg på tårtan. Bred ut resten av grädden jämnt över hela tårtan.

Dekorera med jordgubbar.

Låt stå i kylskåp några timmar innan servering så att den får safta till sig!

15 Apr 2019