Detox med vilda växter från skogen?

Ett nöje jag har, det är att gå i skog och mark, och det oavsett årstid. En vän till mig köpte en värmekamera som jag kan ta med mig ut, så att jag kan vara beredd om det kommer stora djur! Jag är rädd för vildsvin vet ni! En värmekamera känner av värme och det utstrålas ju från djuren så det är ju bra. I skogen finns det mycket växter och vilt och det har fått mig att fundera om man kan plocka med sig hem, och använda i sin detox, eller om det går att använda till annat, som att laga mat, eller liknande.

Vilda växter för matlagning och vardag

När jag var ute med min värmekamera i högsta hugg för ett tag sedan, så hittade jag dels vild vitlök, men även nässlor. Jag har läst att äta nässlor ska vara väldigt nyttigt, så plockade med mig hem. Hittade sedan ett häftigt recept på nässelchips, som jag testade. De var faktist goda. Här får även ni receptet om ni vill testa:

Ingredienser

gröna blad som kirskål, groblad, våtarv och färska nässelblad
rapsolja
salt

Gör så här:

Sätt ugnen på 180 grader.
Skölj bladen och låt dem torka på en handduk.
Blanda dem i en skål med lite rapsolja och en nypa salt.
Krama in oljan i bladen och sprid ut bladen på en plåt med bakplåtspapper.
Låt stå i ugnen i 5-10 minuter, eller tills chipsen är helt torra och krispiga.

Vilda växter i badet

Jag hittade även ett annat smart tips, som är för ens eget välbefinnande. Det var att göra eget badsalt med blommor och växter. Receptet jag hittade var det här:

Ingredienser:

1 kg grov- eller finmalet oraffinerat havssalt.
ett par nävar doftande blommor eller andra växtdelar.

Förslag på växter: Björklöv, gatkamomill, gulmåra, granbarr, granskott, kamomill, lindblommor, luktviol, myskmadra, rosenblad, rödklöver, spansk körvel, tallbarr, älggräs.

Gör så här:

Varva salt och växtdelar i en glasburk med lock. Förslut locket burken och låt den stå mörkt och torrt i några veckor. Växtdelarna kommer se tråkiga ut, men saltet doftar ljuvligt.

Nu har jag inte testat detta ännu och just nu är det ju höst och inte så mycket blommor kvar. Men till våren och sommaren igen så ska jag allt testa detta!

9 jan 2018