Dags att börja fundera på påskmaten

När det är dags för högtider, då är det ingen detox som gäller, utan jag njuter på med allt gott. Påsken är en av mina favoriter och här brukar vi ha en buffé med diverse godsaker. I år ska jag köpa löjrom från löjromsexpressen och testa på att göra en silltårta med den som en av ingredienserna.

Delar givetvis med mig av det recept jag ska testa, men observera att jag ännu inte har gjort den själv, så kan inte garantera att den är bra.

Silltårta toppad med löjrom och räkor

Antal portioner: 10-12 bitar
Tillagningstid: c:a 30 min (plus 4-5 timmar i kyl)

Botten

200 g kavring
75 g smör, smält
Fyllning

1 burk matjessill, hackad
3 gelatinblad
1/2 rödlök, finhackad
2 dl creme fraiche
3 dl gräddfil
Svartpeppar
Salt

Topping

40 g löjrom
12-15 räkor, skalade
Dill
Gräslök, finhackad
1/2 rödlök, finhacka

Gör botten genom att mixa kavringen till smulor med en stavmixer


Smält smöret och blanda ihop med brödet, täck botten av en form med löstagbar kant med blandningen och platta till


Låt stå i kyl medan det andra förbereds


Blanda ihop gräddfil, crème fraiche och finhackad rödlök och hackad sill i en skål


Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten cirka fem minuter


Smält sedan gelatinbladen långsamt i en kastrull på svag värme, låt svalna något


Blanda ner gelatinbladen i gräddfilsröran och häll sedan ner allting i formen


Låt stå i kylen minst 4 timmar


Toppa tårtan innan servering med räkor, löjrom, finhackad lök, gräslök och dill!

21 mar 2022